Держаудитслужба інформує

Оглядова інформація про найважливіші події, які відбуваються в Україні. Новини про політику, економіку, культуру, науку, технології, а також про суспільні проблеми та події, які відбуваються в різних регіонах України. Цей розділ дозволяє бути в курсі останніх подій в Україні та допомагає зрозуміти, як вони можуть вплинути на різні сфери життя країни та її мешканців
ПСУ ПО ДАСУ в області
VIP користувач
VIP користувач
Повідомлень: 843
З нами з: 03 листопада 2016, 14:34

Держаудитслужба інформує

Повідомлення ПСУ ПО ДАСУ в області »

Держаудитслужба активізує співпрацю з громадськістю для ефективнішої боротьби з корупцією


Прес-служба Державної аудиторської служби України

У контексті реалізації урядово-громадської ініціативи «Разом проти корупції» 01 лютого ц.р. відбулася чергова робоча зустріч фахівців Держаудитслужби з представниками громадськості.

Громадськість представляли члени низки громадських організацій та об’єднань на чолі з координатором урядово-громадської ініціативи «Разом проти корупції» Оксаною Величко.

Представників Держаудитслужби очолювала заступник Голови Держаудитслужби Юлія Солянік.

Метою зустрічі було обговорення стану впровадження заходів, закріплених за Держаудитслужбою Планом заходів щодо запобігання корупції в міністерствах, інших центральних органах виконавчої влади, затвердженим урядовим розпорядженням від 05.10.2016 № 803-р.

Головним питанням, яке обговорювалося під час зустрічі, було забезпечення прозорості в роботі Держаудитслужби шляхом оприлюднення результатів державного фінансового контролю, що проводить Держаудитслужба. Найперше йшлося про оприлюднення на веб-сайті Держаудитслужби аудиторських звітів.

«Максимальна прозорість органів влади – це один із вкрай важливих елементів боротьби з корупцією, – зауважила Оксана Величко. – І те, що Держаудитслужба оприлюднює аудиторські звіти і планує найближчим часом активізувати цю роботу, є дуже хорошим прикладом для інших органів влади».

Юлія Солянік зі свого боку також наголосила на актуальності дотримання органами влади принципів відкритості й прозорості.

«Як представник Держаудитслужби зазначу, що дотримання принципів прозорості у діяльності державного контролюючого органу сприятиме насамперед підвищенню довіри суспільства до державної влади. До того ж оприлюднення аудиторських звітів може стати додатковим важелем впливу як на фактичних, так і на потенційних порушників фінансової дисципліни», – зазначила Юлія Солянік.

Учасники зборів також обговорили низку технічних питань, пов’язаних із виконанням урядово-громадської ініціативи «Разом проти корупції».

Підсумком зустрічі була домовленість про оприлюднення ближчим часом усіх аудиторських звітів, складених за результатами контрольних заходів, що були проведені 2016 року, та підготовку порядку оприлюднення аудиторських звітів на системній основі в режимі он-лайн.

Довідка. Урядово-громадська ініціатива «Разом проти корупції» реалізується з метою запровадженню заходів боротьби з корупцією в органах виконавчої влади. Ці заходи затверджені розпорядженням Кабінету Міністрів України від 05 жовтня 2016 р. № 803-р «Деякі питання запобігання корупції в міністерствах, інших центральних органах виконавчої влади».

Зазначена ініціатива передбачає втілення 83 відповідних заходів.

https://dkrs.gov.ua/
ПСУ ПО ДАСУ в області
VIP користувач
VIP користувач
Повідомлень: 843
З нами з: 03 листопада 2016, 14:34

Re: Держаудитслужба інформує

Повідомлення ПСУ ПО ДАСУ в області »

Голова Держаудитслужби Лідія Гаврилова взяла участь у презентації проектів з днопоглиблення акваторій та каналів у морських портах
Прес-служба Державної аудиторської служби України

Голова Державної аудиторської служби України Лідія Гаврилова взяла участь у презентації проектів з днопоглиблення акваторій та каналів у морських портах. Організувало презентацію ДП «Адміністрація морських портів України». Захід відбувся у приміщенні Американської торговельної палати в Україні.

Презентація була проведена з метою досягнення максимальної прозорості та забезпечення публічності процесу залучення потенційних виконавців робіт для низки стратегічних інфраструктурних проектів з днопоглиблення акваторій та каналів у морських портах 2017 року.

Участь у заході, зокрема, також взяли Міністр інфраструктури України Володимир Омелян, президент Американської торговельної палати Андрій Гундер, в.о. голови ДП «Адміністрація морських портів України» Райвіс Вецкаганс.

Довідково. Протягом 2017 року ДП «Адміністрація морських портів України» планує розпочати реалізацію низки стратегічних інфраструктурних проектів з днопоглиблення акваторій та каналів у морських портах. Поточного року планується проведення робіт з капітального та експлуатаційного днопоглиблення.
Більше новин: https://dkrs.gov.ua/
ПСУ ПО ДАСУ в області
VIP користувач
VIP користувач
Повідомлень: 843
З нами з: 03 листопада 2016, 14:34

Re: Держаудитслужба інформує

Повідомлення ПСУ ПО ДАСУ в області »

У Держаудитслужбі вивчають міжнародний досвід з організації та проведення аудитів ефективності
Прес-служба Державної аудиторської служби України

У приміщенні Держаудитслужби відбулося економічне навчання щодо міжнародних підходів до організації та проведення аудитів ефективності. Навчальний захід відбувся у режимі селекторної трансляції, завдяки чому до нього долучилися представники міжрегіональних територіальних органів Держаудитслужби. Доповідачем під час навчання була Тетяна Боровкова, начальник Управління гармонізації державного внутрішнього фінансового контролю Держаудитслужби.

Цей захід став вже п'ятим за останні декілька місяців, присвяченим методологічним аспектам розвитку аудиторської діяльності, міжнародним підходам до проведення спеціалізованих напрямів державного аудиту.

Сучасному етапові розвитку Держаудитслужби притаманна підвищена увага до зміни підходів у роботі органів державного фінансового контролю, зокрема, збільшенням питомої ваги державних фінансових аудитів, спрямованих на оцінку ефективності використання ресурсів та результативності діяльності підконтрольних установ. До того ж реформування діяльності органів Держаудитслужби має бути імплементовано у вітчизняні реформи у сфері державного управління та відбуватися у контексті євроінтеграційного вектору розвитку України. Отже, в основу реформ у сфері державного фінансового контролю мають бути покладені базові принципи та кращий досвід країн ЄС.

Під час лекції було представлено сутність та філософію аудиту ефективності, в основу якого закладено ідею та ключові принципи концепції програмно-цільового методу в бюджетному процесі. Такий підхід відповідає міжнародному визначенню аудиту ефективності, відповідно до якого аудит ефективності – це об’єктивне і систематичне вивчення програми, діяльності, систем функціонування або управління і процедур організації для надання оцінки визначених цілей, досягнення економії, ефективності і результативності у використанні ресурсів. Цей аудит спрямований на отримання додаткового результату в організаційних процесах. При проведенні такого аудиту центральну роль відіграють три категорії: економічність – мінімізація затрат внесків; ефективність – максимізація результатів (кількості, якості продукту) за певного обсягу внесків; результативність – максимізація наслідків у контексті досягнення мети діяльності.

Під час навчання також було обговорено спільні риси та відмінності міжнародної та української практик аудиту ефективності.

Загалом такі навчальні і тренінгові заходи сприяють підвищенню рівня розуміння державними аудиторами сутності та методології внутрішнього аудиту і стають своєрідним поштовхом до позитивних професійних зрушень у їхній практичній діяльності.
Більше новин: https://dkrs.gov.ua
ПСУ ПО ДАСУ в області
VIP користувач
VIP користувач
Повідомлень: 843
З нами з: 03 листопада 2016, 14:34

Держаудитслужба інформує

Повідомлення ПСУ ПО ДАСУ в області »

Лідія Гаврилова провела зустріч із колективом Управління Південного офісу Держаудитслужби в Херсонській області

Прес-служба Управління Південного офісу Держаудитслужби в Херсонській області

Сьогодні Голова Держаудитслужби України Лідія Гаврилова і начальник Південного офісу Держаудитслужби Олег Муратов і начальник Управління Південного офісу Держаудитслужби в Херсонській області Дмитро Круковський обговорили з херсонськими аудиторами шляхи розвитку Держаудитслужби на всеукраїнському, регіональному та локальному рівнях.

Чимало уваги приділено обговоренню невідкладних заходів навколо реформування аудиторської служби, якісного виконання поточних завдань на 2017 рік, поставлених Урядом. На зустрічі окремо наголошено на впровадженні в Україні нової Стратегії управління державними фінансами на 2017-2021 роки, розробленої Міністерством фінансів України.

Крім того, обговорено низку питань щодо підвищення кваліфікації і сертифікації державних аудиторів до міжнародного рівня, поступового збільшення контрольних заходів у площині проведення аудитів, забезпеченні повноти фінансового контролю місцевих бюджетів, під час моніторингу державних і публічних закупівель.

Окрема частина розмови була присвячена підготовці та прийняттю Концепції розвитку Державної аудиторської служби до 2020 року.


Лідія Гаврилова акцентувала увагу присутніх на подальшій відкритості і прозорості Служби, тісній взаємодії з підконтрольними об’єктами журналістами, контролюючими і правоохоронними органами заради зміцнення фінансово-бюджетної дисципліни у державі.

Під час робочої поїздки до Херсонщини також проведено зустріч з головою Херсонської ОДА Андрієм Гордєєвим, на якій обговорено питання подальшої взаємодії влади з державними аудиторами та відзначено високий рівень співпраці двох гілок влади – регіональної і відомчої.

Активну участь у заході брав заступник голови Херсонської ОДА Дмитро Бутрій.
ПСУ ПО ДАСУ в області
VIP користувач
VIP користувач
Повідомлень: 843
З нами з: 03 листопада 2016, 14:34

Повідомлення

Повідомлення ПСУ ПО ДАСУ в області »

Щодо реалізації за результатами ревізії ПАТ «Укргідроенерго»

Державна аудиторська служба України на виконання рішення Вищого господарського суду України від 24.01.2017 за поданим позовом ПАТ «Укргідроенерго» щодо спростування недостовірної інформації повідомляє.

Органами Держаудитслужби протягом 2016 року проведено ревізію фінансово-господарської діяльності ПАТ «Укргідроенерго» і його 8 філій за період з 01.01.2014 по 30.10.2015, за результатами якої виявлено фінансових порушень на суму 26,4 млн гривень.

Також установлено факти неефективного використання активів ПАТ «Укргідроенерго», операції, які негативно вплинули на діяльність Товариства на загальну суму 337 млн гривень, що належно задокументовані в акті ревізії.

Зокрема, ревізією встановлено, що ПАТ «Укргідроенерго» здійснювало закупівлю електроенергії для наповнення водойм Київської та Дністровської ГАЕС за середньозваженим тарифом у ДП «Енергоринок», що значно перевищував нічний тариф, який застосовувався у попередніх періодах, та перевищував тариф для реалізації електроенергії. Через зазначене Товариством втрачено можливість заощадити майже 170 млн гривень.

Також підтверджені документально (довідки зустрічних звірок, відповіді на запити), зафіксовані у акті ревізії, факти придбання Товариством трьох трансформаторів через залучення низки посередників, через що їх вартість зросла майже на 50,5 млн гривень.

На виконання вимоги Держаудитслужби ПАТ «Укргідроенерго» забезпечило усунення порушень на загальну суму 20,9 млн грн та подало позовні заяви до контрагентів з метою стягнення коштів для забезпечення повного усунення порушень, відшкодування збитків на суму 5,5 млн гривень.

Водночас, попри вжиття заходів щодо усунення фінансових порушень, виявлених за результатами ревізії, що підтверджує їх визнання, керівництвом ПАТ «Укргідроенерго» подано судові позови щодо визнання інформації задокументованої в акті ревізії недостовірною.

Отже, вжиття заходів керівництвом ПАТ «Укргідроенерго», спрямованих на усунення фінансових порушень з одночасним зверненням до суду щодо спростування інформації про встановлені порушення і недоліки, піддає сумніву наявність державницької позиції у частині дійсного спрямування дій на законність та ефективність діяльності Товариства, підтримання іміджу і ділового авторитету підприємства.

Наявність фактів прийняття неефективних управлінських рішень та недоліків у діяльності Товариства підтверджується донині під час проведення державного фінансового аудиту окремих господарських операцій (операційний аудит). Його результати засвідчили, що порушення та неефективні дії при здійсненні господарських операцій з придбання товарно-матеріальних цінностей, робіт і послуг мають системний характер.

Для недопущення фінансових порушень керівництву ПАТ «Укргідроенерго» органами Держаудитслужби надано рекомендації щодо попередження незаконного або неефективного використання державних ресурсів на суму 53,7 млн грн та виявлено факти прийняття рішень, виконання яких призвело до втрат та неефективного використання державних коштів на суму понад 36,2 млн гривень. За наданими рекомендаціями керівництвом вжито заходів із недопущення (усунення) незаконного та неефективного використання державних ресурсів на суму 58,5 млн гривень.

Отже, фінансові порушення та факти неефективного використання активів, які підтверджено офіційними документами, є індикаторами наявності проблем у фінансово-господарській діяльності ПАТ «Укргідроенерго», інформація про які була узагальнена та оприлюднена Держаудитслужбою на засіданні Кабінету Міністрів України.
Більше новин: https://dkrs.gov.ua
ПСУ ПО ДАСУ в області
VIP користувач
VIP користувач
Повідомлень: 843
З нами з: 03 листопада 2016, 14:34

Нарада

Повідомлення ПСУ ПО ДАСУ в області »

Відбулась апаратна нарада під головуванням начальника Південного офісу Держаудитслужби Олега Муратова.

Керівники структурних підрозділів продовжили звітувати про результати поточних ревізій у І кварталі 2017 року.
З першого питання порядку денного доповідала начальник відділу контролю у соціальній галузі та культури Т. Чебан.
Так, у січні-лютому 2017 р. проведено 3 контрольних заходи, якими встановлено порушень, що призвели до втрат, на загальну суму 650 тис. грн.
За аналогічний період 2016 р. працівники відділу, кількість яких складала 24 особи, провели 4 контрольних заходи та виявили порушень, що призвели до втрат, на суму 1,2 млн грн, що в розрахунку на одного ревізора відповідає показнику поточного року.
Завдяки заходам, що їх вжили аудитори, у 2017 р. відшкодовано 1,1 млн грн.
Про виявлені порушення направлено інформацію до правоохоронних органів по 2-м контрольним заходам. Притягнуто до адміністративної відповідальності 7 посадових осіб, у тому числі за статтею 164-2 – 6 осіб, за статтею 164-14 – 1 особа. Застосовано фінансові санкції до 1 установи.
Прийнято 4 управлінські рішення, за матеріалами проведених контрольних заходів розпочато 1 досудове розслідування.
В даний час завершено ревізію КУ "Одеський обласний медичний центр психічного здоров'я №3", за результатами якої встановлено порушень, що призвели до втрат, на загальну суму близько 850 тис. грн.
Проводиться ревізія Одеського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності та аудит ДП "Чорноморський експертно-технічний центр Держпраці".
Під час ревізії бюджету Овідіопольського району працівниками відділу перевіряється комунальна установа «Овідіопольська центральна лікарня». Начальник відділу розповіла про попередні результати ревізії та винесла на обговорення складні питання, що виникли під час контрольного заходу.
На І квартал 2017 року заплановано проведення аудиту КУ "Одеський академічний театр музичної комедії ім. М. Водяного" та 2-х ревізій медичних закладів: КУ "Одеський обласний клінічний медичний центр" та КУ "Одеський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф", розпочати які планується у березні.
На ІІ квартал 2017 року відділом внесено пропозиції на проведення 4-х контрольних заходів: 3-х ревізій та 1-го аудиту.
В наступних питаннях керівники структурних підрозділів представили свої плани на наступний період, внесли пропозиції та обговорили проблемні моменти, що виникають під час ревізій та аудитів. Олег Муратов заслухав доповіді начальників відділів про виконання доручень попередньої апаратної наради.
Також розглянуто інші питання, що належать до компетенції структурних підрозділів апарату Офісу.
По закінченню наради начальник Олег Муратов підвів підсумки роботи минулого тижня, поставив завдання працівникам Офісу на найближчий час та дав низку протокольних доручень.
Більше аудиторських новин: odoblkru.gov.ua/
ПСУ ПО ДАСУ в області
VIP користувач
VIP користувач
Повідомлень: 843
З нами з: 03 листопада 2016, 14:34

Олег Муратов. Навчання. Південний офіс.

Повідомлення ПСУ ПО ДАСУ в області »

Економічне навчання для представників апарату Південного офісу Держаудитслужби
У 2016 році набрав чинності Закон України «Про публічні закупівлі», який докорінно змінив практику проведення закупівель, перевівши їх в електронний формат. Однак, за цей час було виявлено чимало проблем у роботі системи як з боку замовників, учасників торгів, так і з боку контролюючих органів, зокрема аудиторів.
Для вдосконалення знань працівників щодо застосування законодавства у сфері закупівель при проведенні контрольних заходів, на економічному навчанні апарату Південного офісу Держаудитслужби, яке відбулося 24.02.2017, проаналізовані та опрацьовані останні роз’яснення Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.
Також працівники апарату Офісу ознайомлені з актами фінансового та бюджетного законодавства, які набрали чинності у лютому 2017, для вчасного та правильного їх застосування в роботі.
Окрім того, у зв’язку з тим, що з 1 січня 2017 року розпочався другий етап впровадження системи електронного декларування, посадовці апарату зобов'язані подавати декларацію за минулий рік шляхом заповнення її на офіційному веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції. Тому на економічному навчанні цьому питанню було приділено особливу увагу. Було розглянуто порядок подання електронних декларацій та наголошено на дисциплінарній, адміністративній та кримінальній відповідальності кожного за несвоєчасне подання або внесення завідомо недостовірних відомостей в декларації.
Більше аудиторських новин: odoblkru.gov.ua/
ПСУ ПО ДАСУ в області
VIP користувач
VIP користувач
Повідомлень: 843
З нами з: 03 листопада 2016, 14:34

Держаудитслужба інформує

Повідомлення ПСУ ПО ДАСУ в області »

Держаудитслужба посилює співпрацю із правоохоронними органами
Прес-служба Державної аудиторської служби України

Для ефективнішої співпраці з правоохоронними органами та досягнення відповідних результатів у сфері державного фінансового контролю у Держаудитслужбі розглядають можливі шляхи підвищення результативності зазначеної співпраці.

З цією метою протягом останніх днів низка міжрегіональних територіальних органів Держаудитслужби провела круглі столи, у яких взяли участь представники місцевих органів прокуратури, Служби безпеки та Національної поліції України.

Під час круглих столів учасники розглянули актуальні питання, що постають у процесі взаємодії правоохоронних органів та органів державного фінансового контролю. Зокрема, обговорювалися механізми взаємного інформування та результативної співпраці щодо забезпечення повного відшкодування завданих державі збитків і притягнення винних осіб до відповідальності.

Особливу увагу було приділено узгодженню термінів проведення ревізій за зверненням правоохоронців, а також питанню передачі матеріалів контрольних заходів правоохоронним органам відповідно до підслідності виявлених порушень.

Завдяки активному обговоренню на зустрічах вдалося розробити низку спільних заходів щодо вдосконалення координації дій під час організації, проведення та реалізації матеріалів контрольних заходів, а також спільні дії щодо повернення коштів до бюджетів, що сприятиме якісній роботі як органів державного фінансового контролю, так і правоохоронних структур.
Більше аудиторських новин: https://dkrs.gov.ua/kru/uk/index
ПСУ ПО ДАСУ в області
VIP користувач
VIP користувач
Повідомлень: 843
З нами з: 03 листопада 2016, 14:34

Вакансії

Повідомлення ПСУ ПО ДАСУ в області »

УВАГА – КОНКУРС!

Вибір кандидата на вакантну посаду - справа надзвичайно важлива і відповідальна. Конкурс необхідний для виявлення найбільш кваліфікованого й найдостойнішого з кандидатів.
Найближчим часом Південний офіс Держаудитслужби, дотримуючись принципів публічності та прозорості у своїй роботі, оголосить черговий конкурс на заміщення наступних вакансій:
- начальників відділів по взаємодії з правоохоронними органами та адміністративно-господарського забезпечення та документообігу,
- заступників начальників юридичного, організаційного, фінансового відділів,
- головних державних аудиторів.

Місце знаходження Південного офісу Держаудитслужбы: м. Одеса, вул. Канатна, 83, 9-й поверх.
Інформацію про терміни проведення конкурсу та необхідні документи можна отримати, звернувшись в кадрову службу Південного офісу Держаудитслужби по телефону (048) 722-38-64 або зайшовши на сайт http://www.odoblkru.gov.ua, розділ «Вакансії», підрозділ «Конкурс на зайняття вакантних посад», а також на сайт Держаудитслужби України (https://dkrs.gov.ua розділ «Інформаційний каталог», підрозділ «Конкурс на зайняття вакантних посад Держаудитслужби», «Територіальні підрозділи»).

Запрошуємо всіх бажаючих, які мають вищу освіту і бажання працювати на державній службі, подавати свої резюме на електронну адресу: doviraaudit@gmail.com
ПСУ ПО ДАСУ в області
VIP користувач
VIP користувач
Повідомлень: 843
З нами з: 03 листопада 2016, 14:34

Міжнародне співробітництво

Повідомлення ПСУ ПО ДАСУ в області »

Експертна місія ТAIEX продовжує свою роботу в Держаудитслужбі

Прес-служба Державної аудиторської служби України

У межах роботи експертної місії ТAIEX відбулася зустріч представників Держаудитслужби з міжнародними експертами Міністерства фінансів Королівства Нідерландів та Міністерства фінансів Республіки Литва.
Зустріч була присвячена обговоренню та оцінці актуальної ситуації державного фінансового контролю з урахуванням останніх змін, зокрема, у контексті переходу центрального підрозділу гармонізації внутрішнього контролю та внутрішнього аудиту від Держаудитслужби до Міністерства фінансів України та розвитку окремих централізованих функцій аудиту Держаудитслужби.

Українська сторона представила результати роботи, яку проводила Держаудитслужба щодо побудови системи державного внутрішнього фінансового контролю (нормативно-правового, методологічної забезпечення та підготовки кадрового потенціалу внутрішнього аудиту) в попередні періоди.

Під час зустрічі також були окреслені перспективи розвитку окремих елементів державного внутрішнього фінансового контролю, сформульованих, зокрема, у проекті Концепції реалізації державної політики у сфері реформування системи державного фінансового контролю на період до 2021 року, розробленої на виконання розпорядження Кабінету Міністрів України "Питання розроблення в деяких пріоритетних сферах діяльності" від 08 серпня 2016 року № 612-р.

При цьому, за словами литовського експерта директора Департаменту методології внутрішнього аудиту та фінансового контролю Міністерства фінансів Литви Даріуса Матусевічуса, має спрацьовувати інституційна пам’ять установи та вже переданий досвід і знання мають бути використані для удосконалення функціональної спроможності органу для подальшої реалізації завдань, визначених урядом.

Експерти підтримали розробку згаданої концепції, яка дасть змогу визначити роль Держаудитслужби як ефективного централізованого урядового органу державного фінансового контролю.

У роботі місії також взяли участь представники міжрегіональних територіальних органів Держаудитслужби, до повноважень яких належить проведення державних фінансових аудитів як за централізованим дорученням уряду та Держаудитслужби, так і за місцевою ініціативою.

Даріус Матусевічус розповів про такі важливі елементи міжнародних стандартів аудиту, як процедура оцінки внутрішнього середовища контролю, процедура оцінки ризиків, визначення цілей та основних етапів аудиту. Також він поділився окремими практичними аспектами зі свого професійного досвіду.

Підсумки роботи експертної місії будуть підбиті останнього дня її роботи – 16 березня. Зокрема, тоді будуть сформульовані основні висновки та рекомендації щодо подальших кроків у процесі розвитку окремих централізованих функцій аудиту Держаудитслужби та вдосконалення системи державного фінансового контролю загалом.

Більше аудиторських новин: https://dkrs.gov.ua/kru/uk/index
ПСУ ПО ДАСУ в області
VIP користувач
VIP користувач
Повідомлень: 843
З нами з: 03 листопада 2016, 14:34

Водне господарство.

Повідомлення ПСУ ПО ДАСУ в області »

Під час ревізії Херсонського обласного управління водних ресурсів аудитори виявили порушень на суму понад 400 тис. грн
Прес-служба Управління Південного офісу Держаудитслужби в Херсонській області

Державні аудитори під час ревізії фінансово-господарської діяльності Херсонського обласного управління водних ресурсів (далі – Водгосп) встановили порушень на суму 419,0 тис. грн за період з 01.01.2011 по 31.10.2016.

Зокрема, всупереч вимогам чинного законодавства, з бюджету профінансовано 172,94 тис. грн на оплату праці посадовців, котрі виконали проектно-вишукувальні роботи різного ступеня складності на основі договірних відносин.

Аналогічно, при наданні працівниками платних рекомендацій та консультацій водокористувачам по складанню розрахунку потреби у воді та раціональному використанню водних ресурсів, бюджетним коштом виплачено зарплату на 81,66 тис. грн.

Крім того, Водгоспом безпідставно витрачено державні кошти для утримання одразу 3 службових авто замість одного, на що надміру використано палива загалом на 105,12 тис. грн.

Водгосп при укладанні ряду договорів на виконання проектно-вишукувальних робіт, через неврахування нових нормативних змін, занижував вартість наданих платних послуг загалом на 17,76 тис. грн. Також Водгоспом не перераховано до державної казни cуми, отримані у вигляді пені на 8,79 тис. грн, стягнутої у судовому порядку.

Тому держаудитори ініціювали фінансові санкції до Водгоспу у вигляді зупинення операцій з бюджетними коштами і зменшення бюджетних асигнувань.

Результати ревізії передано правоохоронному органу.
ПСУ ПО ДАСУ в області
VIP користувач
VIP користувач
Повідомлень: 843
З нами з: 03 листопада 2016, 14:34

Службове відрядження

Повідомлення ПСУ ПО ДАСУ в області »

Лідія Гаврилова провела робочу зустріч із послом України в США Валерієм Чалим
Прес-служба Державної аудиторської служби України

Голова Державної аудиторської служби України Лідія Гаврилова, яка перебуває з робочим візитом у Сполучених Штатах Америки, провела зустріч із послом України в США Валерієм Чалим.

Під час зустрічі було обговорено низку питань щодо можливостей використання українськими державними аудиторами досвіду американських колег у організації роботи Державної аудиторської служби України, зокрема – системи аудиту бюджетних установ.
https://dkrs.gov.ua/kru/uk/index
ПСУ ПО ДАСУ в області
VIP користувач
VIP користувач
Повідомлень: 843
З нами з: 03 листопада 2016, 14:34

Держаудитслужба інформує

Повідомлення ПСУ ПО ДАСУ в області »

На Херсонщині державні аудитори розглядають звернення

До Управління Південного офісу Держаудитслужби в Херсонській області з початку року надійшло 8 звернень громадян, з них: 2 - колективні, 6 заяв і клопотань, 2 скарги.

Звернення громадян стосуються питань праці і заробітної плати, соціального захисту та діяльності органів місцевого самоврядування.

На 3 звернення надано роз’яснення, 2 – вирішено позитивно, 1 звернення не підлягає розгляду відповідно до статті 8 Закону України «Про звернення громадян», 2 звернення перебувають у стадії розгляду.

Згідно з Графіком особистого прийому керівництво Управління Південного офісу Держаудитслужби в Херсонській області здійснює особистий прийом громадян.

З метою підвищення ефективності зворотного зв’язку із громадськістю, надання інформаційної допомоги громадянам з питань здійснення державного фінансового контролю в Управлінні Південного офісу Держаудитслужби в Херсонській області забезпечено функціонування «телефону довіри».

Прес-служба Управління Південного офісу Держаудитслужби в Херсонській області
ПСУ ПО ДАСУ в області
VIP користувач
VIP користувач
Повідомлень: 843
З нами з: 03 листопада 2016, 14:34

Держаудитслужба інформує

Повідомлення ПСУ ПО ДАСУ в області »

Собівартість продукції, вирощеної аграріями на зрошенні, має бути меншою – державні аудитори

Прес-служба управління Південного офісу Держаудитслужби в Херсонській області

Зрошувані землі Херсонщини використовуються господарствами різних форм власності, адже для для вирощування зернових, технічних, кормових, овочевих культур, садівництва та виноградарства необхідна подача води.

Область, як відомо, знаходиться в зоні ризикованого землеробства через посушливий клімат. При цьому до витрат, понесених, приміром, дбайливим фермером, приватним чи державним підприємствами, до собівартості вирощеної продукції закладено чималі видатки за отримання господарями низки послуг з транспортування води і поливу сільгоспкультур від поливальників. Адже в області, завдяки зрошенню, вирощуються і зернові культури, і овочі, і корми для худоби…

Державні аудитори Херсонщини провели державні фінансові аудити діяльності ДП «ДГ Інституту тваринництва степових районів ім. М.Ф.Іванова «Асканія-Нова» Національного науково-селекційного центру з вівчарства» за період з 01.11.2013 по 01.06.2017 та ДП «ДГ«Каховське» Інституту зрошуваного землеробства НААНУ за період з 01.05.2015 року по 01.06. 2017 року.

Як встановили фахівці, суб’єкти господарювання дійсно отримали воду на полив сільськогосподарських культур і додатково сплатили Херсонському обласному управлінню водного господарства (далі- Водгосп) за нав’язані інформаційно-консультаційні послуги загалом 63,65 тис. грн. Наприклад, витрачено кошти для того, щоб агровиробники дізналися про випаровування вологи з ґрунту. Проте такі дані не є актуальними, оскільки надходять до аграріїв із запізненням і згодом стають недостовірними.
Однак для одержання більш точної інформації щодо вологості ґрунту «Дослідне господарство «Каховське» самостійно закупило власні вологоміри, які постійно використовуються у господарській діяльності.

Таким чином, за окремі послуги лише два підприємства, через нав’язані «зайві» послуги водогосподарських організацій, понесли непродуктивні витрати на 37,94 тис. грн та 25,41 тис. грн, що знизило рівень результативності фінансово-господарської діяльності. Звісно, що подача води на полив сільськогосподарських культур по договорах разом із наданням деяких інформаційних послуг, збільшує собівартість агропродукції на поливі і зменшує рівень купівельної спроможності учасників і споживачів агроринку.

Виникає закономірне питання: для чого агропідприємства, фермерські господарства та інші водокористувачі зобов’язані, за укладеними договорами, сплачувати Водгоспу чималі кошти за непотрібну інформацію?
ПСУ ПО ДАСУ в області
VIP користувач
VIP користувач
Повідомлень: 843
З нами з: 03 листопада 2016, 14:34

Держаудитори моніторять публічні закупівлі.

Повідомлення ПСУ ПО ДАСУ в області »

Державні аудитори продовжують моніторинг закупівель на Херсонщині

Прес-служба Управління Південного офісу Держаудитслужби в Херсонській області

Фахівці виявляють і фіксують чимало порушень на підконтрольних об’єктах. Зокрема, недотримання вимог до порядку оприлюднення/опублікування інформації про закупівлю. Крім того, ускладнюють ситуацію непрозорі та нечіткі технічні і кваліфікаційні вимоги тендерної документації. Іноді не обходиться допущення до оцінки пропозицій учасників, які є пов’язаними особами з іншими учасниками процедури закупівлі.

Інколи здійснення закупівлі відбувається взагалі без застосування процедур, визначених Законом; відсутність необхідних документів, або їх невідповідність встановленим законодавством вимогам щодо оформлення. В іншому випадку укладений договір про закупівлю не відповідає умовам тендерної документації; відсутність річного плану закупівель.

Також іноді необґрунтовано застосовують переговорну процедуру закупівлі. Аудитори вважають неприпустимими порушеннями, коли неправомірно визначений переможець процедури закупівлі та допущені інші порушення у відповідній документації.

До речі, до основних причин відміни торгів або визнання їх такими, що не відбулися, відносять: подання для участі у торгах менше двох пропозицій, відсутність подальшої потреби у товарах, роботах або послугах.

У І-ому півріччі 2017 року Управління Південного офісу Держаудитслужби в Херсонській області попередило порушень у сфері публічних держзакупівель на понад 41 млн грн.

Тому аудитори нагадують підконтрольним підприємствам, установам, організаціям «телефон довіри» аудиторів у Херсоні – 0552 263628.
ПСУ ПО ДАСУ в області
VIP користувач
VIP користувач
Повідомлень: 843
З нами з: 03 листопада 2016, 14:34

Координація з фінконтролю - на семінарі в Херсоні.

Повідомлення ПСУ ПО ДАСУ в області »

У Херсоні відбулася кущова нарада аудиторів південних областей з питань адресної підтримки аграріям

Прес-служба управління Південного офісу Держаудитслужби в Херсонській області

26 вересня 2017 у приміщенні Управління Південного офісу Держаудитслужби в Херсонській області, під час одноденного семінару-наради, обговорено поточні результати участі фахівців Херсонської, Миколаївської, Одеської та Запорізької областей у державних фінансових аудитах виконання бюджетних программ Мінагрополітики та Держрибагентства.

Зокрема, начальник відділу Департаменту контролю в аграрній галузі, екології та природокористування Держаудитслужби України Сергій Панарін окреслив проблемні питання, які постають перед аудиторами під час проведення контрольних заходів.

Окремо учасники зустрічі обговорили питання щодо документування результатів аудитів, приклади зібраних доказів для аудиторських гіпотез, результати анкетування товаровиробників, аудиторські висновки, зміст підготовлених аудиторами пропозицій.

Також проаналізовано роботу регіональних комісій з визначення на конкурсних засадах підприємств АПК, які претендують на фінансову підтримку за рахунок коштів державного бюджету.

У робочому порядку напрацьовано низку пропозицій для вдосконалення механізму з надання фінансової підтримки дрібним підприємствам галузей агропромислового виробництва, особистим селянським і фермерським господарствам.

Крім того, на семінарі-нараді проаналізовано інформацію про експортні операції агровиробників у розрізі областей.

Варто нагадати, що Кабінет Міністрів України постановою № 300 від 29.04.2015 р затвердив Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті на фінансову підтримку заходів АПК шляхом здешевлення кредитів.
ПСУ ПО ДАСУ в області
VIP користувач
VIP користувач
Повідомлень: 843
З нами з: 03 листопада 2016, 14:34

Заради фіндисципліни в аграрному секторі Херсонщини.

Повідомлення ПСУ ПО ДАСУ в області »

Завдяки херсонським аудиторам Новотроїцькому управлінню водного господарства повернули понад 141 тис. грн

Прес-служба Управління Південного офісу Держаудитслужби в Херсонській області

Під час ревізії фахівці Управління Південного офісу Держаудитслужби в Херсонській області виявили, що у лютому – квітні 2017 року Новотроїцьке управління безпідставно сплатило чималі бюджетні кошти як земельний податок до місцевого бюджету.

Державні аудитори встановили факт взяття Управлінням зобов’язань щодо сплати земельного податку у 2017 році на суму 141,42 тис. грн та суму відповідних витрат за ними, здійснених з порушенням вимог до Бюджетного кодексу України.

Тому до територіального фіскального органу під час контрольного заходу подано уточнюючий розрахунок щодо відшкодування зайво сплаченої суми земельного податку.

Завдяки державним аудиторам під час ревізії 141,42 тис. грн переказано на спеціальний рахунок Управління в повному обсязі.

Варто зауважити, що Управління - бюджетна неприбуткова організація, яка підпорядкована Херсонському обласному управлінню водних ресурсів і належить до сфери управління Держводагентства. Фінансування Управління здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України.

Нагадаємо, що протягом січня - серпня 2017 року фахівці Управління Південного офісу Держаудитслужби в Херсонській області забезпечили відшкодування втрат фінансових і матеріальних ресурсів на суму понад 13,5 млн грн.
ПСУ ПО ДАСУ в області
VIP користувач
VIP користувач
Повідомлень: 843
З нами з: 03 листопада 2016, 14:34

Про фіндопомогу для агросектору Херсонщини

Повідомлення ПСУ ПО ДАСУ в області »

Херсонські аудитори завершили анкетування серед аграріїв
Прес-служба Управління Південного офісу Держаудитслужби в Херсонській області

Фахівці підсумували результати анкетування з питань фінансової підтримки підприємств АПК. Анкети заповнили 33 сільгоспвиробники області (державні і приватні підприємства, фермерські господарства, товариства з обмеженою відповідальністю). Види їх діяльності - вирощування зернових та технічних культур, виробництво елітного та репродукційного насіння сільгоспкультур, вирощування племінного молодняку та великої рогатої худоби.
Проведене опитування показало: проблемним у сфері фінансової підтримки АПК залишається механізм з отримання суб’єктами господарювання компенсаційних виплат від держави.
30% респондентів вважають відповідну нормативно-правову базу досконалою, 50% - недосконалою, 20% - досконалою, хоча окремі її норми потребують змін.
До інших результатів, узагальнених аудиторами. 60% проанкетованих виробників вважають, що кредити, перш за все, необхідні рослинницькій галузі, 22% - тваринництву, а 18% - для переробної галузі.
До речі, 70% опитаних сільгоспвиробників хотіли б отримувати компенсаційні суми рівномірно, протягом року. 30 % аграріїв потребують отримання коштів на весні.
Також 75 % учасників анкетування вказали на високий розмір відсоткових ставок банку при наданні кредиту.
90% від усіх опитаних аграріїв зверталися до банків за отриманням кредиту упродовж 2015-2017 років, з яких отримали банківські кредити - 71%.
Крім того, 60 % респондентів вважають, що найбільші труднощі при оформленні кредиту виникають за процедурою оформлення застави, 10% - щодо страхування фінансових ризиків, 25% - під час оцінки заставного майна та 5% - при укладанні і підписанні угоди з банківською установою.
В анкетах аграріїв - інші проблемні питання: недосконалий і ускладнений механізм прийняття рішень щодо кредитування; великий об'єм документів та розрахунків, які надаються установам банків для отримання кредитів та інші.
Ось чому сільгоспвиробники обґрунтовано радять вдосконалити процедуру отримання компенсаційних коштів, розробити механізм електронного надання документів та відстеження в режимі «онлайн» статусу заявки на компенсацію.
Зокрема, сільгоспвиробники Херсонщини запропонували:
- удосконалити окремі норми правової бази, попередньо обговоривши їх з аграріями;
- розширити перелік цільового використання кредитних коштів;
- зменшити відсоткову ставку кредитування.
Таким чином, державні аудитори виявили ряд гострих проблем при наданні фінансової підтримки аграріям на Херсонщині.
ПСУ ПО ДАСУ в області
VIP користувач
VIP користувач
Повідомлень: 843
З нами з: 03 листопада 2016, 14:34

Держаудитори інформують про прямі лінії.

Повідомлення ПСУ ПО ДАСУ в області »

Прямі телефонні лінії з питань державного фінконтролю
Управління Південного офісу Держаудитслужби в Херсонській області на березень 2018 року


07.03.2018 року з 10.00 до 12.00 «Пряма телефонна лінія» 0552 226485. На запитання відповідатиме начальник Управління Південного офісу Держаудитслужби в Херсонській області Круковський Дмитро Валерійович.

12.03.2018 року з 10.00 до 11.00 «Пряма телефонна лінія» 0552 263672. На запитання відповідатиме заступник начальника Управління - начальник відділу моніторингу та перевірок закупівель Щербенок Владислав Вікторович.

15.03.2018 року з 10.00 до 11.00 «Пряма телефонна лінія» 0552 493077. На запитання відповідатиме заступник начальника Управління - начальник відділу контролю в органах влади, оборони, правоохоронних органах та за місцевими бюджетами Поліщук Олександр Кіндратович.

21.03.2018 з 10.00 до 12.00 «Пряма телефонна лінія» 0552 226485. На запитання відповідатиме начальник Управління Південного офісу Держаудитслужби в Херсонській області Круковський Дмитро Валерійович.
26.03.2018 року з 10.00 до 11.00 «Пряма телефонна лінія» 0552 491058. На запитання відповідатиме начальник відділу організаційної роботи Терещенко Вікторія Володимирівна.

27.03.2018 року з 10.00 до 11.00 «Пряма телефонна лінія» 0552 263628. На запитання відповідатиме начальник юридичного відділу Кальницька Марія Іванівна.

Прес-служба Управління Південного офісу Держаудитслужби в Херсонській області
ПСУ ПО ДАСУ в області
VIP користувач
VIP користувач
Повідомлень: 843
З нами з: 03 листопада 2016, 14:34

Пропозиції для галузі вівчарства

Повідомлення ПСУ ПО ДАСУ в області »

Державні аудитори запропонували розвивати перспективну галузь


Працівники Управління Південного офісу Держаудитслужби в Херсонській області провели державний фінансовий аудит діяльності ДП «Дослідне господарство Інституту тваринництва степових районів ім. М.Ф. Іванова «Асканія–Нова» - Національного наукового селекційно-генетичного центру з вівчарства» за період з 01.01.2017 по 31.12.2018.

Не секрет, що на державному і регіональному рівнях бракує уваги для розвитку перспективної галузі - вівчарства.
Ось окремі цифри. Підприємство недоотримало доходів від реалізації продукції вівчарства - вовни в сумі 7,12 млн грн у 2017-2018 роках. А через незначні обсяги реалізації овець, у живій вазі, на внутрішньому ринку, за розрахунками державних аудиторів, втрачено доходів від продажу овець, майже на 2 млн грн.
Сучасні тенденції орієнтують виробника з вовнового на м’ясо-молочний напрям спеціалізації. Проте відсутні інфраструктурна база для переробки вовни і овчин, маркетингова організація збуту, що унеможливлює формування необхідних для сучасного ринку партій вівчарної продукції, її підготовку та сертифікацію.
Таким чином, необхідні технологічний розвиток переробних підприємств. Перш за все, для виробництва якісних сирів з овечого молока, будівництво спеціальних сховищ для зберігання овчин, смушок, побічної продукції, відходів, центрів оптової та роздрібної торгівлі продукцією вівчарства.

Аудитори наголошують на тому, що слабко використовується наявний генетичний потенціал овець вовнового, м’ясного, молочного та багатоплідного напрямів продуктивності, що знаходяться на утриманні у Підприємства.


Фахівці запропонували відновити формування державного замовлення на продукцію вівчарства. При цьому не обійтися без відповідного фінансування за рахунок бюджетів різних рівнів, щоб повністю задовольнити потреби вітчизняного споживача у такій товарній групі.

До речі, на Херсонщині, з овечої вовни, експериментально, у профільному Інституті, виготовляють і реалізують ковдри, ковдри дитячі, подушки та матраци.

Прес-служба Управління Південного офісу Держаудитслужби в Херсонській області
Відповісти
  • Similar Topics
    Відповіді
    Перегляди
    Останнє повідомлення

Повернутись до “Україна”

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 8 гостей