«Небезпечна для вживання». Що знайшли у воді на півдні та як покарати рф за «екоцид»?

Оглядова інформація про найважливіші події, які відбуваються в Україні. Новини про політику, економіку, культуру, науку, технології, а також про суспільні проблеми та події, які відбуваються в різних регіонах України. Цей розділ дозволяє бути в курсі останніх подій в Україні та допомагає зрозуміти, як вони можуть вплинути на різні сфери життя країни та її мешканців
Аватар користувача
Волонтери Херсону
Особливо цінний користувач
Особливо цінний користувач
Повідомлень: 1590
З нами з: 25 лютого 2022, 21:46

«Небезпечна для вживання». Що знайшли у воді на півдні та як покарати рф за «екоцид»?

Повідомлення Волонтери Херсону »

Руйнування Каховської ГЕС спричинило збитки на суму 14 мільярдів доларів. Про це йдеться у доповіді уряду України та ООН від 17 жовтня. «Вражаючі цифри говорять самі за себе», – так сказав на презентації заступник постійного представника Програми розвитку ООН в Україні Крістофорос Політіс.
Руйнування греблі спричинило затоплення значних територій на півдні України, обміління Каховського водосховища і нестачу питної води у регіоні.
В українському уряді руйнування Каховської ГЕС називають терактом. Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль 20 жовтня під час виступу на міжнародному форумі «United for Justice» заявив, що це був наймасштабніший акт екоциду за останні 70 років.
За даними Міндовкілля, загальні збитки лише від цієї катастрофи перевищують 146 млрд грн (що становить майже 4 млрд євро). Без води опинилися зрошувальні системи сільгоспугідь, на яких вирощували близько 2 млн тонн зерна на рік. Це 70% від обсягу зерна, яке Україна експортувала до Африки у 2022 році.
Тим часом екоактивісти та науковці проводять дослідження, які дозволяють проаналізувати стан водойм внаслідок руйнування Каховської ГЕС. Перші проби були взяті за кілька днів після катастрофи – 15 червня цього року, у Миколаївській та Херсонській областях. Наступна екологічна місія відбулася в липні. Перші результати виявилися невтішними.
Які злочини проти екології України здійснила Росія під час повномасштабної війни? Якими є збитки від цих злочинів, чи складно їх порахувати? Що таке екоцид, і чи відповість Росія за заподіяну шкоду?
Ці та інші актуальні питання в проєкті «Новини Приазов’я» обговорює ведучий Олександр Янковський.



00:00 Скільки журналістів загинуло за час вторгнення РФ?
00:51 Які збитки нарахували в ООН через руйнацію Каховської ГЕС?
02:34 Дослідження екоактивістів та науковців
03:29 Все Чорне море брудне – екологиня
05:01 Будинки після затоплення непродезінфіковані
06:04 Відсутність питної води
07:29 40% чорноморської мідії загинуло через опріснення моря
09:08 Снігурівка: «Всі свердловини затопило»
10:45 Яку воду зараз пʼють у Снігурівській громаді?
13:12 Загальні збитки екології через агресію РФ – $55, 6 млрд
14:33 Потрібен ще один трибунал для РФ

Новини Приазов'я

Теги:
  • Similar Topics
    Відповіді
    Перегляди
    Останнє повідомлення

Повернутись до “Україна”

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 1 гість