Причини та симптоми метеозалежності: як погана погода впливає на самопочуття?

Теми, що пов'язані зі здоров'ям, медициною, фізичною та психічною формою. Профілактика захворювань, лікування різних хвороб, правильне харчування та фітнес. Також новітні медичні технології, методи діагностики та лікування, власний досвід з лікування хвороб та поради від інших користувачів
Аватар користувача
Mr.Robot
Особливо цінний користувач
Особливо цінний користувач
Повідомлень: 325
З нами з: 05 січня 2020, 17:33
Звідки: Херсон

Причини та симптоми метеозалежності: як погана погода впливає на самопочуття?

Повідомлення Mr.Robot »

Біль у ділянці серця, шум у вухах, біль у суглобах і сонливість - ці неприємні симптоми у багатьох з'являються в період зміни погоди та різких перепадів температур. Однак у науковому середовищі метеозалежність визнають далеко не всі фахівці. Про те, чи справді погода може впливати на фізичні стани людини, — у матеріалі «Запорізьких Вістей».
Метеозалежність
Метеозалежність
zv.jpg (73.41 Кіб) Переглянуто 1937 разів
Теорія про те, що погода здатна відбиватися на самопочутті та впливати на якість життя, була в ході ще за часів Гіппократа, приблизно у V столітті до нашої ери. Він вважав, що залежно від температури повітря та опадів можуть, наприклад, загострюватись хронічні захворювання.

У 1887 році в «Американському журналі медичних наук» опублікували статтю про те, що якась людина могла пророкувати шторму завдяки фантомному болю в кінцівках. Це був перший науковий матеріал, присвячений метеочутливості.

Однак, незважаючи на давній інтерес до цієї теми, вчені досі сперечаються про те, наскільки обґрунтовано пов'язувати погіршення самопочуття з поганою погодою.

Що таке метеозалежність?

Метеозалежність - це стан, при якому зміна атмосферного тиску, температури та вологості повітря негативно впливає на здоров'я людини. За його словами, найчастіше метеозалежні люди скаржаться приблизно на ті самі симптоми.

Поширені симптоми метеозалежності:
  • головний біль;
  • запаморочення, нудота;
  • аритмія;
  • підвищений кров'яний тиск;
  • болі у м'язах;
  • погіршення загального самопочуття, задишка;
  • порушення сну.
Цікаво, що наукова спільнота не дійшла єдиної думки щодо того, наскільки сильним та доказовим є вплив метеофакторів на здоров'я людини.

Деякі дослідження підтверджують існування зв'язку між метеозалежністю та кардіологічними проблемами, тоді як інші не знаходять доказів цього факту.

Проте лікарі визнають — вплив погоди на самопочуття людини можливий. Слабкість і біль голови можуть бути результатом впливу, наприклад, перепадів атмосферного тиску.

Чи погода може серйозно впливати на здоров'я?

Впливати на самопочуття та стан здоров'я можуть лише тривалі зміни погоди. Наприклад, тривала спека або, навпаки, затяжні холоди. У такі періоди зазвичай збільшується смертність від серцево-судинних захворювань.

Негативно позначаються на здоров'я та періоди, коли вирують лісові пожежі. Задимлене повітря особливо небезпечне для людей, які страждають на бронхолегеневі захворювання.

Короткочасні погодні зміни хоч і здатні позначатися на самопочутті, але на здоров'я вони істотно не впливають. Приклад, у дні магнітних бур може коливатися серцевий ритм, у когось спостерігаються стрибки артеріального тиску. Однак, згідно з дослідженнями, захворюваність та смертність у такі дні не збільшуються.

Зміни погоди викликають коливання атмосферного тиску, проте зазвичай їхній діапазон не настільки широкий, щоб викликати у людини навіть біль голови.

За найсильнішої зміни погоди йдеться про коливання тиску не більше 50-70 міліметрів ртутного стовпа, а ось люди, що літають літаками, зазнають перепадів тиску близько 150 міліметрів, і на здоров'я не скаржаться.

Люди можуть адаптуватися до різних несприятливих умов і при цьому не зазнавати суттєвих змін у поведінці та настрої.

Які люди найчастіше страждають від метеозалежності?

На зміни погоди часто скаржаться люди із порушеннями роботи серцево-судинної системи. Більше того, діти, як і дорослі, можуть відчувати певні симптоми під час погодних змін чи акліматизації, додала лікар.

Особливо схильні до метеозалежності діти з хронічними захворюваннями та з обтяженим анамнезом — при патологіях вагітності, пологів, післяпологового періоду.

Новонароджені можуть страждати від погодних змін навіть більше, ніж представники інших вікових груп, через те, що нервова система немовлят не до кінця сформована.

Поширені симптоми дитячої метеозалежності:
  • порушення сну;
  • дратівливість;
  • коливання температури тіла;
  • часті плачі.
Самопочуття може погіршуватися не через зміну погоди як такої, а через конкретні порушення в організмі.

Ніхто не говорить про те, що люди, які погано почуваються при зміні погоди, страждають від неіснуючих симптомів.

Просто пояснювати їх поганою погодою часом легше, ніж розумітися, у чому проблема.

Про які захворювання може свідчити метеозалежність?

Сама по собі чутливість до погоди не є симптомом будь-якого захворювання. Однак якщо за будь-яких змін погоди самопочуття серйозно погіршується — слід звернутися до фахівця.

Діагностика захворювань проводиться суто індивідуально на прийомі у лікаря. Він вивчить історію розвитку симптомів та поставить діагноз, спираючись на об'єктивний стан конкретного пацієнта. При цьому медик наголосив, що загострена метеочутливість може сигналізувати про низку захворювань.

Про які стани говорить метеочутливість:
  • ревматичні захворювання;
  • захворювання судин та серця;
  • анемія;
  • захворювання легень;
  • психічні розлади, депресія, тривога.
Загалом, якщо людина підозрює у себе метеозалежність, їй варто звернутися до кардіолога чи терапевта та не списувати погане самопочуття на погодні фактори.

Як послабити симптоми метеозалежності?

Вилікувати метеозалежність неможливо - це явище не входить до міжнародної класифікації хвороб. З кожним симптомом необхідно працювати окремо: тут першому плані виходить діагноз, поставлений лікарем.

Як послабити симптоми метеозалежності:
  • уникати серйозних фізичних навантажень та стресу;
  • пацієнтам із хронічними захворюваннями не забувати приймати ліки;
  • у період спеки не допускати зневоднення організму.
Батькам метеозалежних дітей необхідно повною мірою стежити за режимом сну своєї дитини та звертати увагу на харчування, не допускати дефіциту вітамінів.

Дитині потрібно отримувати вітамін D, гуляти на свіжому повітрі та гартуватися, щоб привчити судини до перепадів тиску та температури.

Як дорослим, так і дітям необхідно регулярно проводити діагностику хронічних захворювань та у разі нездужання своєчасно звертатися за допомогою.

Таким чином, незважаючи на те, що у професійному середовищі метеозалежність не визнається, це не означає, що можна ігнорувати неприємні симптоми. Найчастіше головний біль та перепади кров'яного тиску під час зміни погоди свідчать про наявність захворювань, а не про те, що на вулиці пішов сніг чи дощ.
retone
Мовчазний
Повідомлень: 1
З нами з: 18 листопада 2023, 17:09

Re: Причини та симптоми метеозалежності: як погана погода впливає на самопочуття?

Повідомлення retone »

Так, вплив погоди на здоров'я може бути відчутним у деяких обставинах, при видаленні кісти Бейкера та особливо при тривалих та екстремальних умовах. Наприклад, екстремальні температури, високий рівень вологості, атмосферний тиск та інші метеорологічні фактори можуть впливати на фізіологічні процеси в організмі.
  • Similar Topics
    Відповіді
    Перегляди
    Останнє повідомлення

Повернутись до “Здоров'я та медицина”

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 0 гостей