Відповідальність за надання неякісних юридичних консультацій

Юридичні та нотаріальні послуги у м.Херсон та Херсонській області. Розміщення оголошень на цю тему є безкоштовним
zaiser51
Новачок
Повідомлень: 8
З нами з: 04 січня 2024, 16:59

Відповідальність за надання неякісних юридичних консультацій

Повідомлення zaiser51 »

Юридична консультація - це надання юридичної допомоги клієнту з конкретного юридичного питання. Вона може бути надана як адвокатом, так і іншим юристом, який має відповідну кваліфікацію.

Якісна юридична консультація має відповідати таким вимогам:

-Бути актуальною. Юрист повинен бути в курсі актуального законодавства та судової практики.
-Бути об'єктивною. Юрист не повинен нав'язувати клієнту свою точку зору, а повинен надати йому всі можливі варіанти вирішення проблеми.
-Бути зрозумілою. Юрист повинен використовувати зрозумілу для клієнта мову.

Надання неякісної юридичної консультації може призвести до негативних наслідків для клієнта. Наприклад, якщо юридична консультація була помилковою, клієнт може втратити свої права або майно.

Відповідальність за надання неякісних юридичних консультацій може бути як цивільно-правовою, так і кримінальною.

Цивільно-правова відповідальність

Цивільно-правова відповідальність за надання неякісних юридичних консультацій виникає на підставі договору про надання юридичних послуг. У цьому випадку клієнт має право вимагати від адвоката відшкодування збитків, які він поніс внаслідок надання неякісної юридичної консультації.

Збитками можуть бути:

Матеріальні збитки. Наприклад, якщо клієнт втратив майно внаслідок помилкової юридичної консультації, він має право вимагати від адвоката відшкодування вартості цього майна.
Нематеріальні збитки. Наприклад, якщо клієнт втратив можливість займатися підприємницькою діяльністю внаслідок помилкової юридичної консультації, він має право вимагати від адвоката відшкодування моральної шкоди.

Кримінальна відповідальність

Кримінальна відповідальність за надання неякісних юридичних консультацій передбачена статтею 365 Кримінального кодексу України. Ця стаття передбачає кримінальну відповідальність за надання юридичних послуг, які завдали шкоди правам або інтересам громадян, юридичних осіб або держави.

Шкода, яка може бути завдана внаслідок надання неякісних юридичних консультацій, може бути:

Матеріальна шкода. Наприклад, якщо внаслідок помилкової юридичної консультації клієнт втратив майно, то шкода вважається матеріальною.
Нематеріальна шкода. Наприклад, якщо внаслідок помилкової юридичної консультації клієнт втратив можливість займатися підприємницькою діяльністю, то шкода вважається нематеріальною.

За надання неякісних юридичних консультацій, які завдали шкоди правам або інтересам громадян, юридичних осіб або держави, передбачено покарання у вигляді штрафу від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеження волі на строк до двох років.

Як убезпечитися від неякісних юридичних консультацій

Щоб убезпечитися від неякісних юридичних консультацій, слід дотримуватися таких рекомендацій:

- Оберіть досвідченого адвоката або іншого юриста. Перед тим, як звернутися за юридичною допомогою, ознайомтеся з відгуками про адвоката або іншого юриста, з яким ви збираєтеся співпрацювати.
- Уточніть, чи має адвокат або інший юрист відповідну кваліфікацію. Адвокат повинен мати диплом про юридичну освіту та свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю. Інші юристи повинні мати кваліфікацію, яка дозволяє їм надавати юридичні консультації.
- Укладіть договір про надання юридичних послуг. Договір про надання юридичних послуг повинен містити всі умови надання юридичної допомоги, а також порядок оплати юридичних послуг.

Запитуйте у адвоката або іншого юриста пояснення всіх юридичних термінів і понять. Не бійтеся ставити запитання, якщо ви щось не розумієте.

Якщо ви отримали неякісну юридичну консультацію, ви можете звернутися до адвоката за захистом своїх прав.
  • Similar Topics
    Відповіді
    Перегляди
    Останнє повідомлення

Повернутись до “Юридичні та нотаріальні послуги”

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 2 гостей