Широкій громадськості

Регіональні новини Херсонщини. Тут можна дізнатися про останні новини та події, що відбуваються в Херсонській області. У цьому розділі користувачі можуть обговорювати та ділитися своїми думками щодо важливих новин та подій, що відбуваються в області
Прес-служба КРУ
VIP користувач
VIP користувач
Повідомлень: 667
З нами з: 17 жовтня 2007, 10:28

Широкій громадськості

Повідомлення Прес-служба КРУ »

Через ознайомлення з результатами роботи ревізорів у місцевих ЗМІ громадськість може в повній мірі оцінити стан фінансово - бюджетної дисципліни, розібратися в причинах, що сприяли виявленим порушенням, ознайомитися з суттєвими пропозиціями в бюджетній сфері.
Наведені факти, висвітлені зокрема у 2005 році, свідчать, що контрольно-ревізійна служба постійно відстежує практику виконання бюджетних програм та функціонування бюджетного процесу, продовжує встановлювати причини відхилень від законності й ефективності фінансово-господарських операцій та систематично інформує про це громадськість.
Херсонщина дізнається про контрольно-ревізійну службу з публікацій, які розповідають населенню про окремі питання бюджетного законодавства, показують дієвість органів Державної контрольно-ревізійної служби з метою виявлення, попередження та усунення фінансових недоліків. Адже порушення легше попередити, ніж потім усувати його наслідки.
Оприлюднені матеріали роз’яснювального характеру відштовхуються від Переліку основних нормативно-правових актів, що регулюють бюджетні відносини, бюджетний процес, порядок формування та використання бюджетних коштів, Правила ведення бюджетними установами бухгалтерського обліку і фінансової звітності, Порядок здійснення обліку запасів бюджетних установ, повноваження органів ДКРС, у тому числі при розгляді звернень громадян, інші зміни чинного законодавства.
Ось кілька фрагментів з надрукованих публікацій та радіопередач:

Під контролем – бюджетні кошти
( інтерв’ю з начальником КРУ в Херсонській області
В.І. Канівченком
Стан справ у регіональній економіці ніколи не залишає байдужою контрольно-ревізійну службу. Перевірками встановлено, що бюджетами всіх рівнів недоотримано майже 29 млн. грн. внаслідок невикористання вільних земель запасу та резервного фонду, заниження орендної плати. Виявлено факти продажу земель несільськогосподарського призначення за заниженою вартістю. Наприклад, у Каховці продано земельну ділянку вдвічі дешевше її експертної оцінки – місцевий бюджет втратив 500 тис. грн…
Обласна газета “НАДДНІПРЯНСЬКА ПРАВДА”, 15 липня 2005 року


Дитячий відпочинок потребує суттєвого покращання
…Аудит переконливо довів, що місцеві органи влади поки що не використовують на повну силу наявні можливості, аби здешевити перебування, дозвілля, харчування дітей оздоровчих закладах. Насамперед через надання таборам пільг по оплаті комунальних послуг, загальна вартість яких становить майже третину від вартості путівок.
обласне FM-радіо “Таврія”, 4 серпня 2005 року


Аудитори КРУ дослідили стан газифікації на Херсонщині
Один із важливих чинників, що загальмував проведення газифікації області, - недосконала система планування та розподілу бюджетних коштів, яка перешкоджала сконцентровувати кошти на пускових об’єктах з високим рівнем готовності.
Протягом останніх трьох років на газифікацію з бюджетів усіх рівнів виділено більше 6 млн. грн. Значна частка цих надходжень була спрямована на об’єкти з низьким рівнем будівельної готовності. Якби кошти спрямовувалися на об’єкти з високим рівнем готовності, тоді б зменшилася кількість недобудованих газопроводів.
Обласне проводне радіо “Дніпро”, 12 серпня 2005 року


Перевірялися тендерні процедури
Цікава ситуація: тендерна документація на закупівлю саджанців винограду та залізобетонних стовпчиків в господарстві ніби то є, переможці тендерів визнані, проте проведеними зустрічними перевірками підтверджено, що так названі “переможці” ніякі заявки на участь в тендерних торгах та свої цінові пропозиції не надавали. А це ставить під великий сумнів і сам факт проведення тендерів.
Крім того, сам “переможець” тендерів на постачання саджанців не мав права на виробництво та реалізацію садивного матеріалу, та й закуплений посадковий матеріал у нього, оплата за який в 2004 році на 65 відсотків проведена бюджетними коштами, не кращої якості: відсутні сортові свідоцтва та частина посадок молодого виноградника списана, як така, що не прийнялася.
Та й ціна на саджанці виявилася не найменшою: спеціалізоване цюрупинське господарство ВАТ “Винрозсадник”, яке роками вирощує саджанці винограду, реалізовувало посадковий матеріал тих самих сортів. Як виявилося, ціна на них менша на 30 відсотків. Отож і втрати від завищеної ціни складають 11 тис. грн.
Районна газета “ГОЛОПРИСТАНСЬКИЙ ВІСНИК”, 16 вересня 2005 року



Щоб не чекати 200 років
Аудитори КРУ проаналізували стан виконання обласної програми розвитку молодіжного житлового кредитування за останні три роки.
Перевірка засвідчила стійку тенденцію до скорочення обсягів будівництва… При збереженні таких темпів у подальшому, знадобиться двісті років для того, щоб усіх черговиків забезпечити житлом.
КРУ запропонувало регіональному Фонду сприяння молодіжному житловому будівництву спростити процедуру оформлення документів на отримання дозволів з відведення земельних ділянок. Ревізори рекомендують обласній владі розширити граничний вік будинків та квартир, які продаються на вторинному ринку.
Регіональна газета “НОВИЙ ДЕНЬ”, 20 жовтня 2005 року

Як на чужій землі…
Обласне контрольно-ревізійне управління провело комплексну ревізію Скадовського району. Усього за 2,5 роки в районі втрачено більше, ніж 626 тис. грн. за оренду землі. Обсяги інших фінансових порушень, пов’язаних із обліком та використанням майна, перевищили 2,2 млн. грн.
Грубі неприпустимі помилки допущено на 22 об’єктах. У ході ревізії складено 47 протоколів за адміністративні порушення. Непрозорі орендні відносини в районі не дали змоги визначити конкретний розмір втрат доходу бюджетів за ревізійний період.
Підсумки ревізії повідомлені обласній владі, матеріали передано право-охоронним органам.
обласна газета “ВГОРУ”, 27 жовтня 2005 року


Співпраця з мас-медіа стає більш прозорою та досконалою. Вона спрямована на упередження фінансових порушень, додає авторитету ревізорам КРУ. Разом з тим при підготовці матеріалів не повністю вичерпано значний творчий резерв працівників Служби, особливо в районах. Адже надана редакціям інформація інколи фіксує лише недоліки фінансових відносин, не в повній мірі відображає їх характерних особливостей і позбавлена системного аналізу. Щороку ревізори знайомлять громадськість з букетом однотипних порушень, виявлених в окремих галузях економіки.
Напередодні комплексної ревізії окремого району (міста) обласна контрольно-ревізійна служба звертається через пресу до громадян: якщо вони мають інформацію про факти порушень бюджетного законодавства, нецільового використання бюджетних коштів, розкрадань державного та комунального майна, порушень законодавства з питань закупівлі товарів, робіт і послуг за державні кошти та зловживань посадовими особами службовим становищем з метою отримання додаткових пільг та прибутків, то нехай звертаються до громадської приймальні районного (міського) контрольно-ревізійного відділу.
В такому оголошенні звернуто увагу, що для оперативного та обґрунтованого розгляду звернення, воно повинно відповідати вимогам Закону України „Про звернення громадян”, містити копії наявних документів, які б підтверджували факти порушень. В інших випадках звернення розглядатимуться поза межами зазначеної ревізії відповідними службами в плановому порядку. А про результати комплексної ревізії району буде повідомлено через місцеву газету.
Але виникає питання: чому порушень не стає менше? Можливо причини криються в прорахунках при доборі управлінських бухгалтерських кадрів. Рівень контролю за їх професійною підготовкою залишається невисоким, дається взнаки поверхнева обізнаність із діючим законодавством, невміння оперативно в ньому орієнтуватися. Звичайно, ревізори не можуть відповідати за наведені упущення. Однак своєчасна профілактична робота, виявлення негативних тенденцій у фінансовій сфері, співпраця з правоохоронцями, з органами виконавчої влади і місцевого самоврядування , редакціями – все це є очевидними завданнями для працівників КРУ, які працюють у глибинці. При підготовці для засобів масової інформації даних про результати роботи ревізори часто звертаються за допомогою до журналу “Фінансовий контроль”
Саме так намагаються діяти КРВ, де поставили за мету детальніше вивчити слабкі місця у бюджетних питаннях. Приміром, сільські та селищні бюджети недоотримують та втрачають кошти за землекористування. Аналітичний матеріал про підсумки ревізій та шляхи викорінення характерних упущень вміщено в Нововоронцовській районній газеті “Вісті”. Тематичні наради, спрямовані на упередження фінансових прорахунків, нерідко практикуються в ряді міст і районів області. В їх організації беруть активну участь працівники КРУ.
А у місті Херсоні КРВ встановив випадки несвоєчасного укладення договорів оренди, через що недоотримано чималих доходів. ЗМІ, в т. ч. “Урядовий кур’єр”, повідомили: не за цільовим призначенням і без документів використовуються 8 земельних ділянок загальною площею більше 25 тис. кв. м. Таким чином, бюджет недоотримав 176 тис. грн. Вказано і на причину прорахунків: 1,5 млн. грн. бюджетом недоодержано через відмови нотаріусів реєструвати договори купівлі-продажу землі, тому що органи місцевого самоврядування не мали державних актів на право володіння землею.
Контрольно-ревізійна служба дисциплінує, привчає до порядку, виховує повагу до Закону, і найголовніше – пильнує економічну стабільність нашої держави. Робиться все це гласно. До всіх місцевих ЗМІ надсилаються прес-релізи з поточних питань діяльності Служби, рекомендовані ГоловКРУ України.

Повернутись до “Херсонська область”

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 1 гість