АУДИТ ЗАРАДИ ЗДОРОВ’Я ТВАРИН

Регіональні новини Херсонщини. Тут можна дізнатися про останні новини та події, що відбуваються в Херсонській області. У цьому розділі користувачі можуть обговорювати та ділитися своїми думками щодо важливих новин та подій, що відбуваються в області
Відповісти
Прес-служба КРУ
VIP користувач
VIP користувач
Повідомлень: 667
З нами з: 17 жовтня 2007, 10:28

АУДИТ ЗАРАДИ ЗДОРОВ’Я ТВАРИН

Повідомлення Прес-служба КРУ »

За останні роки у світі ситуація по особливо небезпечних хворобах тварин погіршилася. Здоров’ям тварин переймаються не лише фахівці ветеринарної медицини. Аудитори КРУ, дослідивши ефективність витрачання коштів на протиепізоотичні заходи на 2005-2007 роки, визначили ряд чинників, які напряму впливають на благополуччя тваринницьких господарств усіх форм власності.

Впродовж останнього десятиліття поголів’я тварин, що утримується в громадському секторі, - свині, вівці та кози, велика рогата худоба, - зменшилася з 91 до 19 відсотків. В свою чергу, поголів’я тварин у приватному секторі зростає, що потребує збільшення уваги Управління ветеринарної медицини в забезпеченні протиепізоотичного благополуччя області.
З метою запобігання такій ситуації, фахівцями ветеринарної медицини Херсонської області протягом 2005-2007 років запланований комплекс заходів по діагностуванню, щепленню і лікувально-профілактичним обробкам тварин, ветеринарно-санітарним заходам на територіях та приміщеннях ферм. Робочі показники в основному виконувались, а деякі перевиконувались. Щороку в області відбувається зниження рівня захворюваності тварин заразними хворобами, хоча наявність туберкульозу та лейкозу великої рогатої худоби свідчать про напружену епізоотичну ситуацію на селі.
За останнє триріччя на допомогу ветеринарам області виділено 8 тис.грн. коштів з державного бюджету, централізовано отримано безоплатних засобів захисту тварин та інших цінностей на суму понад 11,7 млн.грн. Тож при існуючому фінансовому забезпеченні необхідність в цих засобах захисту була не повністю задоволена на 3437,9 тис грн., а планових показників не досягнуто на 2392,9 тис грн.
Не залишились осторонь і місцеві бюджети, з яких виділено майже 18 тис.грн. на протиепізоотичні заходи. На жаль, лише у двох районах області кошти виділялися на боротьбу з пташиним грипом.
Дослідження засвідчує: при недостатній обґрунтованості діючих критеріїв сформована на регіональному рівні потреба в засобах захисту тварин та коштах набуває загального значення. В ході дослідження встановлено значну віддаленість статистичних даних про поголів’я тварин області, які є базовими при формуванні потреби у ветеринарних препаратах. Адже фахівці ветеринарної галузі не мали впливу на достовірність формування статистичних даних, потреба на ветеринарні препарати занижувалась. Існуючі прогалини в централізованому забезпеченні засобами захисту тварин вплинули на не досить ефективне використання бюджетних коштів.
Виконання замовлень на поставку засобів захисту тварин на проведення протиепізоотичних заходів не враховувало їх наявних залишків, не мало стабільного характеру. Так, якщо по одним найменуванням йшли недопоставки, то по іншим - обсяги фактичних поставок перевищували наявну потребу.
Внаслідок цього, на початок 2008 року рахуються залишки невикористаних препаратів на загальну суму більше 800 тис грн., з них близько третини складають залишки ветпрепаратів, що утворились через поставки без заявок, майже 18% – через неврахування залишку на кінець минулого року та майже 9% - з причини неритмічних поставок.
До відволікання бюджетних коштів призводило і недостатнє використання ветеринарною службою важелів впливу на дотримання суб’єктами господарювання планових профілактичних заходів по запобіганню розповсюдження заразних хвороб тварин. А це, в свою чергу, призвело до проведення вимушеної дезінфекції протягом останніх трьох років на 651 об’єкті площею майже 400 тис. кв. м, для чого витрачено майже 20 тис.грн.
Відрадно: впродовж останнього десятиліття штатна чисельність працівників установ і організацій державної ветеринарної медицини не змінювалася. Втім окремі райони області потребують фахівців ветеринарної медицини.
Пропозиції, надані аудиторами КРУ на державному рівні, стосуються внесення змін до існуючої нормативної бази з лікування окремих заразних хвороб тварин, відпрацювання механізму централізованого постачання засобами захисту тварин, зменшення фасування окремих ветпрепаратів та медикаментів з урахуванням особливостей розвитку приватного тваринницького сегменту. А на регіональному та місцевому рівнях варто прийняти загальну програму по епізоотичній ситуації в області з подальшим впровадженням відповідних програм у районах та містах. Доречно провести моніторинг завантаженості на один ветеринарний пункт та вивчити можливість перерозподілу штатної чисельності ветеринарних працівників в розрізі структурних підрозділів з урахуванням навантаження на одного спеціаліста. А з метою заміщення вакантних посад ветеринарів доцільно було б залучити молодих спеціалістів, випускників закладів освіти І-ІУ рівнів акредитації до роботи у ветеринарній галузі.
Прес-служба КРУ
VIP користувач
VIP користувач
Повідомлень: 667
З нами з: 17 жовтня 2007, 10:28

Повідомлення Прес-служба КРУ »

в третьому абзаці слід читати:За останнє триріччя на допомогу ветеринарам області виділено 846 тис.грн. коштів з державного бюджету
Відповісти
  • Similar Topics
    Відповіді
    Перегляди
    Останнє повідомлення

Повернутись до “Херсонська область”

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 17 гостей