Професія: СЛУЖИТИ ГРОМАДІ

Регіональні новини Херсонщини. Тут можна дізнатися про останні новини та події, що відбуваються в Херсонській області. У цьому розділі користувачі можуть обговорювати та ділитися своїми думками щодо важливих новин та подій, що відбуваються в області
Відповісти
Прес-служба КРУ
VIP користувач
VIP користувач
Повідомлень: 667
З нами з: 17 жовтня 2007, 10:28

Професія: СЛУЖИТИ ГРОМАДІ

Повідомлення Прес-служба КРУ »

Професія

НА СЛУЖБІ У ГРОМАДИ

Минають літа... Неначе вчора був пам’ятний 1993 рік, коли 26 січня Верховна Рада прийняла Закон “Про державну контрольно-ревізійну службу в Україні”. Відтоді минуло 15 років.
Багато питань доводиться розглядати та вирішувати ревізорам контрольного – ревізійного відділу в Новотроїцькому районі, зростають обсяги роботи, пов’язаної з ефективним використанням бюджетних коштів. Не залишаються поза увагою й питання ефективного використання державного та комунального майна, природних ресурсів. Та й моніторинг за здійсненням державних закупівель, наповнення доходної частини бюджету теж є пріоритетними.
Впродовж 15 років проведено сотні ревізій бюджетних установ, повернено казні чималі суми коштів. Тільки за 2007 рік проведено 18 ревізій, виявлено фінансових порушень на суму більш ніж 228,97 тис. гривень. Інспектування засвідчило: не зафіксовано належної фінансово-бюджетної дисципліни та ефективного управління бюджетними ресурсами. Адже на всіх підконтрольних об’єктах встановлені порушення. Безрезультатного інспектування не було. На жаль, розпорядники бюджетних коштів інколи не дотримуються законодавчих і нормативних вимог. Тому виявлено факти необґрунтованого витрачання бюджетних грошей. До того ж іноді на об’єктах контролю порушувалися окремі вимоги чинного законодавства з оплати праці, оплати вартості завищених обсягів будівельних та ремонтних робіт і послуг.
Поряд з цим необґрунтовано проведено розрахунки та розподілено видатки за економічною структурою Сергіївською, Новопокровською та Воскресенською сільськими радами. Як наслідок, вони отримали зайві бюджетні асигнування, сума завищення потреби в бюджетних коштах склала 7,23 тис.грн.
Керівники чомусь не контролювали реальний майновий стан у власних установах. Звісно, це є передумовою їх неефективного використання. Трапляються також факти недостач, безпідставного не оприбуткування коштів і матеріальних цінностей. Так у Зеленівській сільській раді - нестача готівкових коштів в розмірі 5,29 тис.грн., які в ході ревізії були повернені на рахунок установи. У результаті посилення фінансового контролю по недопущенню безгосподарності та марнотратства працівники відділу упередили втрату вартості майна, обладнання та інших порушень на суму понад мільйон гривень.
А через неправомірні дії окремих горе-керівників, пов’язаних з безоплатним наданням в оренду природних і матеріальних ресурсів скарбниця всіх рівнів недоотримала належних доходів у сумі понад 46,48 тис. грн.
Особливу увага - персональній відповідальності порушників фінансової дисципліни: 36 посадових осіб притягнуто до відповідальності. Матеріали всіх ревізій передані до райпрокуратури, за результатами розгляду яких порушено 3 кримінальні справи.
Не секрет, що фінансова дисципліна напряму залежить від виправлення недоліків при витрачанні бюджетних коштів разом із муніципальними структурами, контролюючими та правоохоронними органами. Запобігти марнотратству можна лише в разі системної попереджувальної профілактичної роботи. І в цьому бачиться вихід з тих непростих ситуацій, які виникли через недотримання окремих положень Бюджетного Кодексу України та інших нормативних документів.
Сьогодні першочерговим завданням Служби, безперечно, залишається забезпечення ефективного використання бюджетних коштів, державного і комунального майна. Але прийняті законодавчі зміни щодо проведення контрольно-ревізійною службою державного аудиту зобов’язують ревізорів змінити підходи в роботі. Насамперед, ініціювати пошук шляхів з підвищення ефективності роботи суб’єктів господарювання та бюджетних установ. Результати проведених досліджень матимуть практичний характер, будуть обґрунтованими та прислужаться при підготовці управлінських рішень.
Тож на першому плані - запобігання фінансовим порушенням. Попереду - проведення аудиту фінансової діяльності підприємств і організацій державної форми власності. Такий підхід покращуватиме економічні показники в їх роботі. Крім того, застосовуватимуться нові методики при проведенні ревізій виконання місцевих бюджетів. Ревізорам сьогодні надано законодавче право на звернення органів Служби до суду в інтересах держави та застосування фінансових санкцій.
Відповісти
  • Similar Topics
    Відповіді
    Перегляди
    Останнє повідомлення

Повернутись до “Херсонська область”

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 18 гостей